Categories
Noutati

Comunicat de presă

Alianța pentru Cultură, Turism, Evenimente și Fitness – ACTEF 

Comunicat de presă
 
La inițiativa ACTEF, Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanții acestei Alianțe pentru a găsi soluții comune care să afecteze cât mai puțin activitatea economică în contextul pandemiei COVID-19
 
București – 25 ianuarie – Luni, 24 ianuarie, în zi de sărbătoare, ACTEF, Alianța pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness, recent înființată, a inițiat un prim dialog extrem de relevant cu ministrul sănătății, domnul Alexandru Rafila, un dialog decisiv pentru afacerile din cele mai afectate sectoare. 

În contextul pandemiei, ultimii doi ani au fost extrem de grei pentru industriile din ACTEF, denumite colectiv și Industria Zâmbetului, cu mii de afaceri scoase complet din activitate,  ori a căror cifra de afaceri le-a scăzut cu până la 90%, companii ce au pierdut peste 20% dintre angajați și care au avut zero predictibilitate, cu măsuri luate constant și implementate de pe o zi pe alta. 

Mesajul principal reieșit din dialog a fost promisiunea de a constitui un Comitet Consultativ al Ministerului Sanatatii impreuna cu reprezentantii industriei în cel mai scurt timp, iar deciziile legate de restricții vor mai fi luate dupa consultarea prealabila a reprezentantilor industriilor afectate.

În cadrul întâlnirii, au participat reprezentanți ai membrilor ACTEF, după cum urmează:

Daniel Mischie, Presedinte ales ACTEF & reprezentant HORA

Reprezentanți APT: Dragoș Anastasiu, Președinte APT, Iuliana Tasie – Vicepreședinte OPTBR & European Spa Association, Călin Ile – Președinte FIHR, Dumitru Luca – Președinte ANAT, George Leca – reprezentant ARBDD;Reprezentanți ACE: Bogdan Buta, Președinte ACE & reprezentant Untold/Nerversea, Alin Caraman – Presedinte AFIN, Dragoș Chișcoci – reprezentant AROC & EMagic, Alin Vaida – reprezentant AROC & Jazz in the Park, Iulian Obogeanu – reprezentant AROC , Bogdan Nedelcu – președinte ALIS, Răzvan Ailenei – președinte MUZE, Emil Ionescu – președinte AST, Yakov Borover – Președinte AOC (Romanian Cinema Association), Adrian Cojocaru – Vicepreședinte AOC;

Reprezentanți Romania Active: Kent Orrgren – Președinte Romania Active, Dan Tănase – Secretar General Romania Active.
 
Deciziile de sănătate publica după consultări cu reprezentanți ai ACTEF și a altor industrii

În cadrul întâlnirii între domnul Alexandru Rafila și reprezentanții ACTEF, s-a stabilit ca deciziile de sănătate publică legate de controlul pandemiei să aibă la bază o consultare, în legătură cu măsurile ce pot afecta în mod direct sectoarele, cu scopul principal de a oferi predictibilitate și pentru a asigura coerență activității economice. 
Ministrul Sănătății a promis susținerea mecanismelor legale de compensare a industriilor afectate. Consiliului Consultativ va avea un secretariat executiv și va include atât membri ACTEF si ai altor industrii, cât și reprezentanți ai ministerului cu scopul de a crea cadrul ideal pentru un dialog inter-instituțional. 

Ministrul Rafila a admis că industriile au fost afectate uneori de deciziile politico-medicale și a menționat că și ministerul își dorește revenirea la normalitate, iar asta se poate întâmpla prin adaptarea deciziilor de sanatate publica la noile informatii privind evolutia pandemiei in contextul aparitiei de noi tulpini cu caracteristici diferite. 

În Industria Zambetului activează peste 40.000 firme și aproape 500.000 de angajați. Este o industrie tristă în acest moment, pentru că nu suntem implicați în decizii și ne lipsește predictibilitatea. Avem nevoie de măsuri coerente, de un calendar precis, de un plan pentru a rezolva problema socială a celor 20% dintre anajații care și-au dat demisia, precum și de un plan de compensare imediată când se decid restricții. Este o veste excelentă că vom avea un Comitet Consultativ, însă ne dorim ca acesta să fie unul proactiv. ACTEF reprezintă industrii esențiale pentru economia României și nu vom mai accepta să fim trecuți la capitolul ne-esențiale, așa cum s-a întâmplat constant în ultimii 2 ani “ a declarat Daniel Mischie, Președintele ACTEF.
 
Predictibilitate pentru evenimente, începând cu luna martie 2022

Pentru că reprezentanții ACTEF au menționat în unanimitate necesitatea vitală de a avea predictibilitate, a fost adresată și problema organizării evenimentelor. Ministrul Rafila a promis că în martie, ținând cont de evoluția pandemiei în România,  se poate lucra la planificarea evenimentelor pentru perioada mai-octombrie. Evenimentele precum cele culturale, de tip concerte și festivaluri, evenimente Health&Fitness, evenimente de familie, nunți se vor putea bucura de o revenire la normalitate, cu mențiunea ministrului ca toți organizatorii să ia în calcul respectarea strictă a regulilor și testarea riguroasă la evenimente pentru toți participanții, în funcție de cerințele momentului organizării acestora și dimensiunea evenimentului. În ceea ce privește evenimentele, AFIN – Asociația Furnizorilor din Industria Nunților susține chiar înăsprirea controalelor vizând respectarea regulilor, pentru a evita ca aceia care nu le respectă să dăuneze întregii industrii.  

Industria susține ferm testarea riguroasă la evenimente, cu mențiunea ca testearea să fie făcută pentru toți participanții care nu pot face dovada certificatului verde. 
La intervenția domnului Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților, care a solicitat un punct de vedere clar privind predictibilitatea pentru domeniul nunților, Ministrul Rafila a declarat: luăm în calcul să venim cu un set de măsuri după 1 martie, pentru ca de de la 1 mai nunțile să poată fi organizate în România, sub rezerva unei evoluții neprevăzute a pandemiei.

De asemenea, în scenariul favorabil a unui trend descendent începând a doua parte a lunii februarie, ministrul a promis sprijin și măsuri de relaxare pentru industrie, luate cu promptitudine.

Înlocuirea ratei de incidență cu rata de ocupare a paturilor 

Reprezentanții ACTEF solicită revizuirea indicatorului care stă la baza măsurilor de restricții, iar ministrul Rafila a agreat că soluția este adaptarea măsurilor în funcție de particularitățile legate de transmisibilitatea si patogenitatea variantelor circulante de SARS CoV-2, iar confientul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID-19 poate fi un astfel de indicator”. Gradul de ocupare al paturilor în România arată că există un număr total de 125.000 de paturi, dintre care 25.000 sunt paturi COVID. Pentru scoli s-a luat decizia ca la 75% grad de ocupare a paturilor COVID, acestea să fie închise.  ACTEF solicită un termen exact de înlocuire a ratei de incidență cu cea de ocupare a paturilor.  

O speță importantă abordată în cadrul întâlnirii a vizat nonsensul unor restricții pentru cei cu Certificat Verde, care nu au fundament. Ministrul Rafila a promis că restricțiile vor fi revizuite și modificate în următoarele săptămâni. În nici o țară din Europa nu există restricții atât de severe ca în România, mai ales că vorbim de restricții care se aplică și celor ce dețin un Certificat Verde. Se solicită astfel să existe condiții de funcționare adaptate realității curente și să se permită restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, sălilor de fitness, hotelurilor și unităților balneo  etc. să funcționeze la capacitate maximă atâta timp cât se prezintă un Certificat Verde pentru acces. 
Industria Zâmbetului și-a dat mâna și s-a prezentat în fața ministrului Alexandru Rafila ieri. Nu știm ce vom face până la sfârșitul lunii martie, iar noi reprezentăm industrii responsabile, ce au investit constant în masurile de igienă. Principiul de acum înainte ar trebui să fie: nicio decizie fără noi! Iar perioada restricțiilor se apropie de sfarsit. Dacă sunt totuși restricții, el ar trebui sa fie coerente. Noi putem fi parteneri de dialog, atât timp cât deciziile autorităților au impact social și emoțional, prin urmare deciziile ce ne privesc sunt de fapt POLITICO- MEDICALE,” a declarat Dragoș Anastasiu,

Președintele APT.


În concluzie, împreună putem readuce zâmbetul în cele mai afectate industrii, dar mai ales, putem reporni economia. Mesajele, deși din industrii atât de diverse, au fost în esență aceleași și unite de nevoi comune – de a evita colapsul și de a putea păstra locurile de muncă. ACTEF va continua dialogul constructiv cu autoritățile, cu scopul principal de sprijin pentru revenirea companiilor din cele mai afectate industrii. 
 
Despre ACTEF

Alianţa pentru Cultură, Turism, Evenimente şi Fitness reprezintă o organizaţie – umbrelă în cadrul căreia patronatele din cultură, turism, evenimente şi Health&Fitness, vor activa şi se vor adresa autorităţilor. 

ACTEF are trei membri fondatori – Alianţa Pentru Turism (APT), Alianţa pentru Cultură şi Evenimente (ACE) şi Romania Active – Patronatul Industriei de Health & Fitness.
Noua organizaţie îşi propune să susţină, în faţa autorităţilor, mesajul că restricţiile nu pot fi luate fără a ţine cont de toate aspectele şi fără despăgubiri juste şi imediate. ACTEF susține stabilirea unei strategii de ţară coerente implicând activ turismul, evenimentele, cultura şi activităţile sportive.
 
Pentru mai multe informații, puteți contacta:
Dora Pătrașcu
Project Manager ACTEF
dora.patrascu@kgr.ro
0723541432